发出了对设备 \Device\RaidPort0 的重置(未完)

日志名称:          System
来源:            ahcix86s
日期:            2015/4/1 19:33:25
事件 ID:         129
任务类别:          无
级别:            警告
关键字:           经典
用户:            暂缺
计算机:           ztjal-PC
描述:
发出了对设备 \Device\RaidPort0 的重置。


两只2T盘组RAID1,而且系统系上边。


4月1日(你玩我咩…):晚黑吃完饭回来,好似平时咁上下网,开下渣雷DOWN嘢,发现流量显示有问题,固定的一个值,睇下硬盘灯,唔着的(!),马上停下载,没反映,强制关闭。

依家先发觉系统有问题,关机,唔得,只能按RESET。重启到入系统完全唔觉得是有问题的,睇日志,“警告”有几十个,一睇,就是上边的,平均30秒一个。

因为是组RAID1,RAIDXpert冇日志记录,咁查硬盘咯,咁就冇咗几粒钟了,但是,没问题啊喂。网上查可能有关的就一编WIN8空闲时和我这个情况一样,不过我WIN7又没关系,试下改PCIE链接状态再睇下。

后来念下我之前做过D咩,3.16我WINDOW UPDATE,同时装埋果两个好耐都没装的用户驱动模式和内核驱动模式补丁,驱动都升级过。不过都过咗十几日,有事果阵就应该来啦。


4月2日:同样,吃完晚饭返来就衰咗了,睇下日志,ONE DOG FACE。好,呢次删驱动,装返D旧的。同埋还原所有电源管理设置。

呢次可以肯定是空闲果阵想做D乜嘢先出问题的。


4月7日:几日都冇事,今晚又来了,呢次卸载上次装的两个用户和内核模式驱动程序框架1.11补丁,参考人地WIN8的同样类型问题,系BCD上加不如卸。

《发出了对设备 \Device\RaidPort0 的重置(未完)》有0个评分

★★★★★
★★★★
★★★
★★
0
0
0
0
0

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注