正确设置bcdedit /set increaseuserva的值

本文教你正确设置bcdedit /set increaseuserva的值,不要乱用复制粘贴来的东西。

一,参考文献

BCDEdit /set 命令详解

4-Gigabyte Tuning

二,等系统支持

网上复制粘贴的好多,反正就系叫你bcdedit /set IncreaseUserVA 3072,问题未解决?梗系未解决啦,你个系统都冇咁多内存,继续分配错误。

首先打开任务管理器->性能,睇下边的物理内存,睇“总数”的值,例如系3063

咁样,设置值为

重启,咁就得啦,可以用

来睇返设置项同埋D值,删除项可以用

注意,32系统先要,唔理总数显示几多,set的值唔好大过3072。

建议睇下自己块主板的厂商出有冇出新BIOS俾自己的主板更新,等32位系统认到更多内存。

三,等程序支持

上边的实际操作静系等系统可以俾32位程序分配超过2G内存,不过仲要程序支持先得。

自己写的程序编译果阵梗系选中启动大地址(/LARGEADDRESSAWARE),不过多数都系用人地写的程序。

咁对果D想要佢支持的程序,可以通过后期修改,不过要装Visual Studio。

1,检查程序支持唔支持

先运行VS工具的x86本机命令提示:

然后拉返上来,睇

见到“FILE HEADER VALUES”所属的有“Application can handle large (>2GB) addresses”的话,呢个程序就支持,冇的话,要加了,当然唔系所有的程序都要改,自己谂。

2,修改命令

3,移除命令

一般都唔使移除的,就算系统唔支持都唔会影响程序的。

四,总结

32位程序,系32位系统上最多用3G内存、系64位系统上用4G。

《正确设置bcdedit /set increaseuserva的值》有7个评分

★★★★★
★★★★
★★★
★★
4
3
0
0
0

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注